Herman i dobbelt skudlinje

 

Herman og Anni var nygifte under krigen. Herman var 1. mand i forretningen og følte et vist ansvar for den i en urolig tid. En aften hvor de var på besøg hos svigerforældrene (til Herman) var det ham magtpåliggende at se til forretningen, så han lånte svigermors cykel og drog af mod Nørrebro.

Han var imidlertid knap kommet derud, så lød der et voldsomt skyderi. Han smed cyklen og styrtede ind i den nærmeste opgang.

Det har nok været en rystet Herman der aflagde beretning da han kom tilbage til Kertemindegade. Men heller ikke her kom han helt til målet. Han kom til: ”Så smed jeg cyklen og styrtede ind i en opgang”. Så brød Jensine ind: ”Smed du cyklen? Min cykel som jeg passer så meget på?!”

 

Det små i det store … og det er som det fortælles i familien. Ditte husker episoden og sætter den i forbindelse med hendes fødselsdag d. 1. 7. Vi er sikre på at det var d. 30. 6. Herman skulle ud at se til forretningen. Og det er en dramatisk historie.

Billedet er fra 30 juni 1944

 

Der er to hjørner på Nørrebrogade-Solitudevej. Bolsjeforretningen Loffe (nedenfor kaldt chokoladefabrik) lå på hjørent over for Oluf Lentz som ligger lige til højre for BARBER-FRISØR.

Her er en grundig artikel om en mængde begivenheder på Nørrebro d. 30 . juni 1944.
Stjernesko er nævnt. Anni forlod Stjernesko d. 31. 3. 1939.

Citat fra artiklen:

På modsatte gadehjørne lå en kvinde og to – tre mænd gennemvædet af blod. Deres kroppe, arme og ben var gennemskåret af splinter. De havde ikke langt igen.  

Tyskerne opstillede kanoner, der skød ned af Nørrebrogade. En masse blev dræbt og såret. Vidner berettede om 12 – 20 dræbte.

I butiksdøren til chokoladefabrik lå en kvæstet kvinde. Der stod nogle CB’er omkring hende. På vejen lå hendes cykel sprængt i tre dele. Det var en familie, der netop var kørt over Nørrebrogade fra Møllegade til Solitudevej, da katastrofen indtraf. Drengen lå inde i en opgang. Der lå mange kvæstede og døde rundt omkring i opgange og sideveje. ”

 

 

MEJERI er fru Olsens Mejeri, hvor vi handlede alle mejerivarer. Jeg husker at smørret var i en drittel som stod lodret op ad bagvæggen. Når man bestilte smør, tog fru Olsen en dertil konstrueret træske som stod i vand, skar en portion smør ud af dritlen og klaskede det over på et stykke pergamentpapir på vægten.

http://www.svanekesvenner.dk/Gadenavne/Boedkerbakke/Boedkerbakken%202/2_kar.jpg         http://pics.qxlstatic.dk/12_810475794_450/loppefund/smoerdrittel-ri5.jpg

 

Hos Loffe kom vi kun undtagelsesvis