To 2. generationsindvandrere

 

Sammen med Carl indvandrede en Bernhardt, hvis søn, Åge, åbnede en købmandsbutik på Højbro Plads i København. Han var gift med Rigmor. De to 2. generationsindvandrere,  købmændene, Hermann og Åge, holdt sammen livet igennem. Det var ofte kun de 4, 2 købmænd med koner, der hold spisegilder her og der. Især husker jeg store hummere som blev vippet ned i en stor gryde kogende vand hvorpå et låg hurtigt blev lagt over (sådan gjorde man dengang).

Det var ved en sådan sammenkomst at Rigmor pludseligt spurgte: ”Hvad blev der egentlig af din far da dine forældre blev skildt?” Man må håbe det var henimod slutningen af samværet , for døren var næppe lukket efter gæsterne før der blev holdt forhør med store bogstaver: ”Hvad er det for noget? Det har du ikke fortalt!”.

Jeg fortæller historien her fordi den er stærkt tidstypisk og viser de kræfter familien har måttet mobilisere i en tumultarisk verden efter verdenskrigen og opbruddet fra Viborg.

 

Skalddyr var en Hermanspecialitet. Han gik i sin købmandskittel og på fisketorvet og købte en gros. En dag kom han ret oprørt og forarget hjem. En fiskehandler, Verhein, med butik længere ude på Nørrebrogade[1] havde råbt efter ham. De kendte hinanden udmærket og havde i grunden et godt forhold. Men det var ikke helt efter bogen at Herman gik derude og købte fisk. Så Verhein havde glad og venligt, men også højt råbt: ”Dav købmand!.  Han fik nu nok alligevel sin hummer henne i den anden ende af torvet.

Det kunne også være både rejer og krebs. Krebs skaffede han fra Gisselfeld, hvor han kendte en skovfoged. Rejer og krebs blev ofte indtaget i sommerhuset. Jeg husker især et krebsegilde - da Henrik og jeg var blevet lidt større, skal jeg lige forudskikke - hvor vi også fik en del at drikke. En snaps pr krebsemad.

 

 [1] [Fra http://www.kobenhavnshistorie.dk/bog/dbbtb/dbbtb_1.html citeres: ” Der har i Døgnets Løb været meldt om "Fantasibomber" følgende Steder: Fiskehandler Verhein, Nørrebrogade 72. Beværtningen "Østerborg", Blegdamsvej ved Trianglen. Intet foretaget. Intet sket.